Alleen technische skills is niet goed genoeg

Forbes valt met de deur in huis: het idee dat je goed zit als je eenmaal een technische vaardigheid hebt, houdt niet goed stand in een tijdperk waarin verstoring de norm is en stabiliteit schaars. En toch blijven veel organisaties erop hameren dat harde, technische vaardigheden het belangrijkste onderdeel van elke baan zijn.

Gelukkig zoeken steeds meer organisaties in mensen naar wat gewoonlijk wordt omschreven als soft skills (ook wel duurzame skills genoemd) zoals communicatie, leiderschap en samenwerking. In het rapport van het World Economic Forum over de toekomst van banen in 2018 wordt uitgelegd dat dit de vaardigheden zijn die “mensen in staat stellen om hun unieke menselijke capaciteiten te benutten”. En als je ze eenmaal hebt, bezit je deze vaardigheden je hele leven lang. Het beschikken over de vaardigheden van een sterke mentor, heldere kunnen communiceren en kritisch denken zijn tijdloos en zeer waardevol voor organisaties.

Training in soft skills moet je dan ook niet zien als een kostenpost, zegt John Baker in dit artikel van Forbes: “Organisaties die ervoor kiezen om zich te richten op de zogenaamde soft skills zullen bijdragen aan een goed opgeleide en goed presterende beroepsbevolking voor de komende jaren. Bovendien zullen deze bedrijven beter in staat zijn om werknemers met duurzame en waardevolle vaardigheden voor de toekomst te behouden”.

Op de hoogte blijven van berichten van BATS? Meld jezelf hieronder aan!

Deel dit, bijvoorbeeld met een collega of je HR-manager: